Surikata

surikata

Latinský název: Suricata suricatta

Třída: savci

Řád: šelmy

Čeleď: promykovití

Zeměpisné rozšíření: Afrika

Biotop: skalnaté a písčité oblasti, suchá savana, polopouště, pouště

Potrava: hmyz (termiti, kobylky, sarančata), pavouci,  menší obratlovci (hadi, ještěrky nebo hlodavci); také však kořeny nebo z cibulky rostlin

Rozměry: délka těla: 25–35 cm, ocas 17,5–25 cm, kohoutek 15 cm, hmotnost: 0,6–1 kg

Rozmnožování: březost 77 dní, počet mláďat 2–5

Zajímavosti: v přírodě se dožívají 6 – 7 let, v zajetí jednou tolik. Surikaty jsou společenská zvířata a žijí ve skupinách čítajících 10-30 členů. Žijí ve starých termitištích a nebo v rozsáhlých norách, které si neustále upravují. Rády se vyhřívají na slunci. Vždy nejméně jedno zvíře, které hlídá skupinu před predátory a to i před dravými ptáky. Když vycítí nebezpečí, varuje ostatní poplašným signálem, po kterém se všichni běží ukrýt do bezpečí nor. Při hlídkování surikaty sedí na bobku a nebo panáčkují.  Do jejich jídelníčku patří i jedovatí štíři, přežijí uštknutí, která by pro člověka mohla být smrtelná

Blíž přírodě.