Rys ostrovid

rys-ostrovid-hlavni

Latinský název: Lynx lynx

Třída: savci

Řád: šelmy

Čeleď: kočkovité

Zeměpisné rozšíření: Euroasie

Biotop: oblasti smíšených a jehličnatých lesů středních a vyšších poloh, pokud možno s bohatým podrostem a skalními útvary

Potrava: srnci, mufloni, kamzíci, drobní hlodavci, králíci a také ptáci, obojživelníci a hmyz

Rozměry: největší evropská kočkovitá šelma, s délkou těla až 120 cm, délkou ocasu až 25 cm, výškou v kohoutku až 70 cm a hmotností až 35 kg (pouze samci, samice jsou menší)

Rozmnožování: březost trvá 10 týdnů,  2–4 mláďata, vidět začnou tak po 16–17 dnech a kojení trvá dva až tři měsíce. Mláďata zůstávají ve společnosti matky až do další říje, matka je zprvu krmí a posléze učí lovit. Pohlavní dospělosti mláďata dosahují mezi druhým až třetím rokem

Zajímavosti: na mnoha místech svého původního areálu byl vyhuben, někde pak došlo k úspěšné reintrodukci, což je i případ ČR, kde nyní žije několik malých nepočetných populací náležejících ke karpatské populaci, kterou někteří zoologové považují za poddruh Lynx

Blíž přírodě.