Kočkodan talapoin severní

kockodan-talapoin-severni

Latinský název: Miopithecus talapoin oguensis

Třída: savci

Řád: primáti

Čeleď: kočkodanovití

Zeměpisné rozšíření: Afrika (západní tropická Afrika severně od řeky Zair)

Biotop: tropický les (lesy na březích řek)

Potrava: části rostlin, bezobratlí, plody, květy a hmyz

Rozměry: délka těla 35−42 cm, délka ocasu 42−45 cm, hmotnost 0,9−1,3 kg

Rozmnožování: samice je březí 160 dní a rodí 1 mládě

Zajímavosti: Talapoini jsou nejmenšími opicemi Starého světa. Nejraději se zdržují v lesích na březích řek a dovedou velmi dobře plavat. Talapoini jsou aktivní ve dne, kdy si hledají na stromech i na zemi nejrůznější potravu. Nocují v korunách stromů. Často se jich sejde ke společnému spánku až stovka. Samice rodí 1 dobře vyvinuté mládě. Po narození váží kolem 200 g, což je zhruba čtvrtina hmotnosti matky. Vyvíjí se rychle a ve 3 měsících je samostatné

Blíž přírodě.