Káně Harrisova

kane-harrisova

Latinský název: Parabuteo unicinctus

Třída: ptáci

Řád: dravci

Čeleď: jestřábovití

Zeměpisné rozšíření: Střední a jižní Amerika

Biotop: savany a aridní (vyprahlé) oblasti

Potrava: ptáci a obratlovci přiměřené velikosti

Rozměry: délka 50-55 cm, hmotnost 725-1000 g

Rozmnožování: samice snáší 2-4 vejce. Mláďata se líhnou po 33-36 dnech a hnízdo opouštějí po šestitýdenní péči rodičů

Zajímavosti: tento druh běžně hnízdí na kaktusech, konkrétně na kaktusech rodu Carnegiea. Samice je větší než samec. Je to jeden ze sociálně žijících dravců sdružujících se do skupin, kde má hlavní slovo alfa samice. Ve skupinách i loví. Pro svou inteligenci je často využíván v sokolnictví

Blíž přírodě.