Želva žlutohnědá jižní

Testudo graeca terrestris / Greek tortois

iucn-VU2

Řád: želvy
Čeleď: testudovití
Výskyt: Středomoří, blízký východ
Biotop: kamenité stepi, polopouště

Potrava: trávy, sukulenty
Rozměry: délka: do 25 cm
Hmotnost: 300–900 g
Rozmnožování: 1–6 vajec
Délka života: přes 100 let

 

Zajímavosti:

  • V přírodě se jedná o nejrozšířenější želvu.
  • Zimuje obvykle 1 až 4 měsíce podle místa výskytu.
  • Samci bývají menší, mají dovnitř prohnutý plastron a mohutný, dlouhý ocas.
  • V rámci tohoto poddruhu se vyskytují takzvané „zlaté želvy“, což jsou velmi světle zbarvení jedinci. Je možné, že pochází z teplejších oblastí, kde jim barva pomáhá odrážet více slunečních paprsků.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči želv žlutohnědých a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd!

 

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo