Želva ostruhatá

Centrochelys sulcata / African spurred tortoise

iucn-VU2

Řád: želvy
Čeleď: testudovití
Výskyt: střední Afrika
Biotop: suché stepi, polopouště

Potrava: trávy, sukulenty, bodláky
Rozměry: délka: 50–80 cm
Hmotnost: 30–80 kg
Rozmnožování: 15–20 vajec
Délka života: přes 70 let

 

Zajímavosti:

  • Jedná se o největší pevninskou želvu.
  • Samci mají na zadních nohou tzv. ostruhy, podle nichž dostal tento druh jméno.
  • V období páření probíhají mezi samci boje o teritorium a samice. Během těchto období se samci přetlačují a snaží se dostat soka na záda. Z této pozice se většinou želvy dokáží dostat zpět na všechny čtyři.
  • Žijí ve velmi chudé krajině, a proto nepohrdnou ani výkaly či mršinami.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči želv osruhatých a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd!

 

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo