Veverka obecná

Sciurus vulgaris / Eurasian red squirrel

iucn-LC2

Řád: hlodavci
Čeleď: veverkovití
Výskyt: Evropa, Rusko a střední Asie od západu až na východ vč. Japonska
Biotop: lesy i městské parky

Potrava: semena, pupeny a lesní plody
Rozměry: délka: 34–47 cm
Hmotnost: 210–410 g
Rozmnožování: 1–8 mláďat
Délka života: 5-7 let

 

Zajímavosti:

  • U nás v zoo veverky najdete v první průchozí voliéře, kterou jsme otevřeli v roce 2019.
  • Evropské veverky jsou oranžové, zatímco americký druh je šedý až černý.
  • Ve svém revíru si staví několik hnízd vysoko ve větvích. Ke stabvbě používají větvičky a listí. Rády sse zabydlí i v dutině stromů či v ptačí budce s dostatečně velkým otvorem.
  • Během roku se mění jejich potrava. Kromě semen a pupenů nepohrdnou ani hmyzem, houbami, nebo ptačími vejci.
  • Patří mezi hlodave, kteří si potravu ukládají na zimu.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči veverek obecných a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd!

 

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo