Tamarín bělohubý

Saguinos labiatus / White-lipped tamarin

iucn-LC2

Řád: primáti
Čeleď: kosmanovití
Výskyt: Jižní Amerika
Biotop: tropický les

Potrava: bezobratlí, sladké ovoce, květy
Rozměry: délka s ocasem: 50–65 cm
Hmotnost: 455–460 g
Rozmnožování: 1–2 mláďata
Délka života: 10–15 let

 

Zajímavosti:

  • Patří mezi drákaté opičky, protože mají na prstech (krom palců u nohy) malé drápky.
  • Žijí ve skupinách a o mláďata se starají všichni. Nosí je nejen samice, ale i samec a starší mláďata.
  • Jedná se o veli aktivní a trošku vzteklý druh.
  • Často lamentují cvrlikavým hlasem pokud se jim něco nelíbí, nebo jsou rozrušeny.
  • Jídelníček si zpestují mízou, pryskyřicí a nektarem květů.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči tamarínů bělohubých a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd!

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo