Sýček obecný

Athene noctua / Little owl

iucn-LC2

Řád: sovy
Čeleď: puštíkovití
Výskyt: Evropa a celá střední Asie od západu na východ
Biotop: otevřené krajiny se stromy

Potrava: bezobratlí a drobní obratlovci
Rozměry: rozpětí křídel 50–56 cm
Hmotnost: 150–250 g
Rozmnožování: 4–6 vajec
Délka života: 15 let

 

Zajímavosti:

  • Jedná se o malý druh, který je aktivní převážně v noci.
  • Žijí v trvalých párech  a podbně jako u jiných sov i zde sedí na vejcích samice, zatímco jí samec nosí potravu.
  • Hnízdí v dutinách, starých stodolách, někdy dokonce i na zemi.
  • Ještě na začátku 20. století byl nejhojnější sovou v Česku. Dnes u nás patří mezi nejohroženější druhy ptáků, za což může především intenzifikace zemědělství.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči sýčků obecných a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd!

 

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo