Sovice sněžní

Bubo scandiacus / Snowy owl

iucn-VU2

Řád: sovy
Čeleď: puštíkovití
Výskyt: saverní Amerika, Evropa a Asie (Rusko)
Biotop: otevřená bezlesá krajina, mokřady

Potrava: hlodavci i větší obratlovci
Rozměry: rozpětí křídel: 125–150 cm
Hmotnost: 700–900 g
Rozmnožování: 3–11 vajec
Délka života: 11 let

 

Zajímavosti:

  • Jedná se o velký druh s denní aktivitou.
  • Za potravou vzhledem k nehostinným podmínkám často putuje na větší vzdálenosti.
  • V době páření žije v párech, ty se společně starají o mláďata.
  • Množství snesených vajec ovlivňuje dostupnost potravy
  • Hnízdí obvykle na zemi.
  • Samci jsou téměř bílý, samice hustě skvrnité.
  • Tento druh je známý jako sova Harryho Pottera.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči sovic sněžních a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd!

 

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo