Puštík obecný

Strix aluco / Tawny owl

iucn-LC2

Řád: sovy
Čeleď: puštíkovití
Výskyt: Evropa a střední Asie
Biotop: listnaté a smíšené lesy, parky

Potrava: drobní savci, ptáci, obojživelníci, hmyz
Rozměry: délka: 37–45 cm
Hmotnost: 360–650 g
Rozmnožování: 2–5 vajec
Délka života: 18 let

 

Zajímavosti:

  • Spolu s kalousem ušatým je nejhojnější sovou v Česku.
  • Puštík je středně velký a má velké černé oči.
  • Hnízdí v prostorných dutinách ve starých stromech.
  • Je znám svou urputností, se kterou samice brání vejce i mláďata.
  • Existují dvě barevné formy: šedá a hnědá. Obě imitují kůry stromů.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči puštíků obecných a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd!

 

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo