Papoušek šedý

Psittacus erithacus / Grey parrot

iucn-EN2

Řád: papoušci
Čeleď: papouškovití
Výskyt: střední Afrika
Biotop: lesy a savany podél pobřeží řek

Potrava: semena, ovoce a ořechy
Rozměry: rozpětí křídel: 46–52 cm
Hmotnost: 300–400 g
Rozmnožování: 3–5 vajec
Délka života: až 70 let

 

Zajímavosti:

  • Patří mezi nejlépe mluvící papoušky. Je schopen se naučit stovky slov a zvuků ze svého okolí (zavírání dveří, tiskárnu…).
  • Dle výzkumu i našich zkušeností víme, že umí význam slov někdy spojovat s jejich významem – například u nás štěká na psy a mňouká na kočky.
  • Žijí v párech, které se sdružují do velkých hejn.
  • Hnízdí ve stromových dutinách.
  • Oba rodiče pečují o mláďata na hnízdě přibližně 12 týdnů.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči papouška žako a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd!

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo