Orel savanový

Aquila spilogaster / African hawk-eagle

iucn-LC2

Řád: šelmy
Čeleď: promykovití
Výskyt: střední Afrika
Biotop: lesy, křovinaté oblasti a savany

Potrava: ptáci a drobní obratlovci
Rozměry: rozpětí křídel: 132–150 cm
Hmotnost: 1000–1700 g
Rozmnožování: 1–2 vejce
Délka života: 25–30 let

 

Zajímavosti:

  • Orli savanoví jsou monogamní ptáci.
  • Samice je, jak to u dravců bývá, větší než samec. Barevně se moc neliší, samci mají bělejší hrudník, samice strakatější.
  • Orli obecně snáší většinou dvě vejce. Druhé vejce slouží více jako pojistka – pokud se první mládě vylíhne zdravé a silné, druhého sourozence obvykle zabije.
  • V přírodě je poměrně hojný, ale o jeho životě se příliš neví a v soukromých chovech je velkou vzácností.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči orlů savanových a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd!

 

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo