Mara stepní

Dolichotis patagonum / Patagonian mara

iucn-NT2

Řád: hlodavci
Čeleď: morčatovití
Výskyt: Patagonie
Biotop: travnaté pampy a polopouště

Potrava: výhradně rostliny
Rozměry: délka: 69–75 cm
Hmotnost: 5–10 kg
Rozmnožování: 2–4 mláďata
Délka života: 5 let

 

Zajímavosti:

  • Žijí v menších skupinách tvořených nejčastěji trvalými páry.
  • Samec samici neustále doprovází kvůli ochraně i kvůli případným sokům.
  • Dělají si nory – jednou takovou nám jednou ze zoo utekli, našli jsme je na kšolní zahradě v Buštěhradu.
  • Mají zvláštní skákací styl pohybu.
  • Dokáží sníst hodně rostlin, díky čemuž vydrží delší dobu bez vody.
  • Milují vyhřívání na slunci. Protože se pasou obvykle v otevřené krajině, jsou plaché a ostražité.
  • V nebezpečí utíkají rychlostí až 50 km/h.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči mar stepních a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd!

 

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo