Lemur vari

Varecia variegata / Black-and-white ruffed lemur

iucn-CR2

Řád: primáti
Čeleď: lemurovití
Výskyt: Madagaskar
Biotop: tropický a deštný les

Potrava: listy a plody rostlin
Rozměry: délka: 120–135 cm
Hmotnost: 4–5 kg
Rozmnožování: 2–4 mláďata
Délka života: 20 let

 

Zajímavosti:

  • Patří mezi největší denní lemury.
  • Žije v lese, a protože tam na sebe jednotlivý lemuři nevidí, vyznačuje se velmi hlasitým voláním.
  • Samice svá mláďata nenosí na těle, jako většina ostatních lemurů, ale odkládají je v korunách stromů. Jsou proto poměrně rychle samostatná a také jich samice může mít víc najednou.
  • Vyskytuje se v několika barevných variantách, z nichž dvě jsou uznány jako poddruhy – černobílá a červenobílá.
  • V přírodě je ohrožený, jelikož se vyskytuje pouze na jednom ostrově. Zde se jeho přirozené prostředí zmenšuje mimojiné kvůli postupnému kácení lesů.
  • V chovech, především v zoologických zahradách, se daří lemury úspěšně odchovávat.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči lemurů vari a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd! Také si můžete lemury vari osobně nakrmit!

 

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo