Lemur tmavý

Eulemur macaco / Black lemur

iucn-VU2

Řád: primáti
Čeleď: lemurovití
Výskyt: severní Madagaskar
Biotop: lesy a plantáže

Potrava: květy a plody rostlin
Rozměry: 90-100 cm
Hmotnost: 2000–2500 g
Rozmnožování: 1–2 mláďata
Délka života: 10–15 let

 

Zajímavosti:

  • Dříve se jednalo o hojný druh, dnes v přírodě žije už jen na malém území na severu Madagaskaru.
  • Kromě lesa se občas vydávají z apotravou i do okolních plantáží.
  • Žijí ve skupinách o 15 jedincích a skupinu vede dominantní samice.
  • Zpočátku byl považován za dva rlzné druhy, protože samci jsou zcela černí a samice hnědé až rezavé. Barevný rozdíl je patrný už od narození.
  • V přírodě je ohrožený, jelikož se vyskytuje pouze na jednom ostrově. Zde se jeho přirozené prostředí zmenšuje mimojiné kvůli postupnému kácení lesů.
  • V chovech, především v zoologických zahradách, se daří lemury úspěšně odchovávat.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči lemurů hnědých a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd!

 

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo