Lemur límcový

Eulemur collaris / Collared brown lemur

iucn-EN2

Řád: primáti
Čeleď: lemurovití
Výskyt: Jižní Madagaskar
Biotop: tropické a vlhké lesy

Potrava: listy, plody a jiné části rostlin
Rozměry: délka: 90–100 cm
Hmotnost: 2300–3000 g
Rozmnožování: 1–2 mláďata
Délka života: 20 let

 

Zajímavosti:

  • Dříve byl řazen mezi poddruhy lemura hnědého (Eulemur f. collaris), nyní je považován za samostatný druh.
  • Jeho jídelníček je velmi široký, má rád plody z více než 100 druhů rostlin.
  • Svému prostředí lemuři přispívají jako roznašeči nestrávených semen.
  • Na rozdíl od jinch lemurů jsou tito aktivní i v noci.
  • Samci mají výrazně tmavý vršek hlavy, samice jej mají spíš šedý.
  • V přírodě je ohrožený, jelikož se vyskytuje pouze na jednom ostrově. Zde se jeho přirozené prostředí zmenšuje mimojiné kvůli postupnému kácení lesů.
  • V chovech, především v zoologických zahradách, se daří lemury úspěšně odchovávat.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči lemurů límcových a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd! Také si můžete lemury límcové osobně nakrmit!

 

 

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo