Lemur kata

Lemur catta / Ring-tailed lemur

Řád: primáti
Čeleď: lemurovití
Výskyt: jižní část ostrova Madagaskar
Biotop: lesy, ale i otevřená, keři porostlá, krajina

Potrava: plody, mladé listy, výhonky, pupeny
Rozměry: délka těla: 38-45 cm, ocas 56–62 cm
Hmotnost: 2300–3500 g
Rozmnožování: březost 136 dní, počet mláďat 1–2
Délka života: 20 let

 

Zajímavosti:

  • Samice nosí mláďata na hrudi, kde pijí mléko, později se přesunou na záda, kde je nosí i další členové rodiny.
  • Lemuři kata jsou vysloveně denní lemuři.
  • Pohybují se buď po zemi, kde chodí po všech čtyřech s kolmo zvednutým ocasem, nebo vysoko v korunách stromů.
  • S oblibou se sluní – pohodlně si sednou, roztáhnou přední končetiny a nehybně odpočívají.
  • Území si označují výměškem pachových žláz, které mají na předloktí. Protáhnou si mezi rukama ocas a tím ho naparfémují. Při každém sebemenším pohybu ocasu se osobitý pach šíří do okolí.

Staňte se sponzory či adoptivním rodičem lemurů kata a podpořte jeho úspěšný chov v Zooparku Zájezd! Také můžete lemury osobně nakrmit, možná vám vylezou až na ramena :)

Je mi osm let, pocházím až z daleké Anglie a patřím k největším labužníkům života. Jsem kápo hlavní části zoo a na všechno dění shlížím s patřičnou vážností ze svých oblíbených míst. Zlí jazykové o mne tvrdí, že v naší zoo není vetšího lenocha a nazývají poflakováním mou několikahodinovou meditaci ve slunečních paprscích. Ale jak jinak si život co nejvíce užít, než s bříškem plným dobrot a nerušeným poflakováním… ehm… vlastně meditací. Lemur kata Šmoulí

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo