Lemur hnědý

Eulemur fulvus fulvus / Brown lemur

Řád: primáti
Čeleď: lemurovití
Výskyt: Madagaskar
Biotop: listnaté a smíšené lesy

Potrava: listy a plody rostlin
Rozměry: délka: 95–105 cm
Hmotnost: 2500–3000 g
Rozmnožování: 1–2 mláďata
Délka života: 20 let

 

Zajímavosti:

  • Je jedním z nejrozšířenějších lemurů na Madagaskaru.
  • Dobře se přizpůsobuje prostředí.
  • Spadá k němu 6 poddruhů, některé si jsou velmi podobné, ale jeden má například bílou hlavu.
  • Žije v nepočetných skupinách, které se někdy spojují při nocování v korunách stromů.
  • V přírodě je ohrožený, jelikož se vyskytuje pouze na jednom ostrově. Zde se jeho přirozené prostředí zmenšuje mimojiné kvůli postupnému kácení lesů.
  • V chovech, především v zoologických zahradách, se daří lemury úspěšně odchovávat.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči s lemurů hnědých a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd! Také si můžete lemury osobně nakrmit!

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo