Králík divoký

Oryctolagus cuniculus / European rabit

Řád: zajíci
Čeleď: zajícovití
Výskyt: Evropa, sever Afriky, Austrálie
Biotop: okraje lesů a křovin

Potrava: trávy, byliny a kůra dřevin
Rozměry: délka: 40–45 cm
Hmotnost: 1500 g
Rozmnožování: 4–12 mláďat
Délka života: 7 let

 

Zajímavosti:

  • Okolí naší zoo patří mezi lokality s výskytem tohoto druhu.
  • Králíci stejně jako zajíci patří do vlastní skupiny – mnozí se mylně domnívají, že patří mezi hlodavce.
  • Narozená mláďata jsou na rozdíl od zajíců holá a slepá. Králíci také oproti zajícům žijí ve skupinách v norách.
  • Původně se tento králík vyskytoval pouze na Pyrenejském ostrově. Jako zdroj masa byl zavlečen i do zbytku Evropy, na sever Afriky a do Austrálie.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči králíků divokých a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd!

 

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo