Korsak

Vulpes corsac / Corsac fox

iucn-LC2

Řád: šelmy
Čeleď: psovití
Výskyt: střední Asie
Biotop: stepi a polopouště

Potrava: drobní hlodavci, ptáci, hmyz
Rozměry: 75–95 cm
Hmotnost: 2300–3500 g
Rozmnožování: 2–10 mláďat
Délka života: 10 let

 

Zajímavosti:

  • Korsaci patří mezi jeden z nejmenších druhů lišek.
  • Na rozdíl od jiných lišek jsou společenští a jednu noru sdílí celá rodinná skupina.
  • Jejich hlavními predátory jsou vlci, orli a další větší draví ptáci, proto v přírodě žijí hlavně nočním životem. V chovu jsou ale díky pocitu bezpečí čilí i přes den.
  • V létě a v zimě se jejich vzhled elmi liší. V zimě mají hustou stříbrnou srst, přes léto jsou krátkosrstí a hnědí.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči korsaků a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd! Také si můžete korsaky osobně nakrmit!

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo