Kočkodan talapoin severní

Miopithecus talapoin ogouensist / Gabon Talapoin / Southern Talapoin Monkey

iucn-LC2

Řád: primáti
Čeleď: kočkodanovití
Výskyt: západní tropická Afrika severně od řeky Zair (Angola, Kongo)
Biotop: tropický les (lesy na březích řek)

Potrava: části rostlin, bezobratlí, plody, květy a hmyz
Rozměry: délka těla: 35–42 cm, ocas 42–45 cm
Hmotnost: 900–1300 g
Rozmnožování: březost 160 dní, počet mláďat 1
Délka života: v přírodě 25 let

 

Zajímavosti:

  • Talapoini jsou nejmenšími opicemi Starého světa.
  • Nejraději se zdržují v lesích na březích řek a dovedou velmi dobře plavat.
  • Jsou aktivní ve dne, kdy si hledají na stromech i na zemi nejrůznější potravu.
  • Spí na stromech ve větších (až stočlenných) skupinách.
  • Mládě má při narození kolem 200 g a je samostatné ve 3 měsících. Pohlavní dospělosti dosahuje až ve 4 až 6 letech.
  • Po stranách ústní dutiny má vyvinuté lícní torby, kam si dokáže uschovat větší množství potravy.

Staňte se sponzory či adoptivním rodičem kočkodana talapoina a podpořte jeho úspěšný chov v Zooparku Zájezd!

„Je mi už 25 let a jsem asi nejstarší obyvatel naší zoo. Moje zájezdská rodina je pro mě nadevše. Nikdy neváhám a při sebemenší známce nebezpečí jdu chránit naše teritorium. To samé učím i své syny. A také to,  jak nacpat do lícních torb co nejvíce kuliček hroznového vína, nebo to, že hmyz je nejlepší nejprve nakřehčit o větévku. Mám v tom už praxi, díky mě má naše zoo jeden z nejúspešnejších evropských chovů mého vzácného druhu.“ Kočkodan Chuck

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo