Karakal

Caracal caracal / Caracal

iucn-LC2

Řád: šelmy
Čeleď: kočkovití
Výskyt: od severozápadní Indie až po jižní Afriku
Biotop: Karakalové obývají různé druhy biotopů. Dávají přednost kamenitým, křovinami zarostlým územím a zvlněným polopouštím, ale běžně je můžeme najít i v suchých travnatých stepích a savanách s řídkým porostem stromů. V Etiopských horách žijí i v nadmořských výškách přes 3000 m n.m. V Asii můžeme karakaly někdy nalézt v lesích, což je pro africké populace velmi neobvyklé.

Potrava: hlodavci, ptáci, damani a drobné druhy antilop
Rozměry: délka těla: 60–90 cm, ocas 23–31 cm
Hmotnost: 6–19 kg
Rozmnožování: březost 68–81 dní, počet mláďat 1–4
Délka života: 18 let

 

Zajímavosti:

  • Karakalové jsou pověstní svojí schopností vyskočit kolmo až 3 m do výšky a srazit letícího ptáka tlapou.
  • Dokáže ulovit až 3x těžší kořist, než jen on sám.
  • Mezi stejně velkými kočkami je nejrychlejší.
  • Matka mláďata kojí přibližně 4 měsíce. Oči se mláďatům otvírají cca po 10 dnech.
  • Mladí karakalové pohlavně dospívají a osamostatňují se věku 8-10 měsíců

Staňte se sponzory či adoptivním rodičem karakala a podpořte jeho úspěšný chov v Zooparku Zájezd!

K nám do zoo jsem přijel až z daleké Jihoafrické republiky. Ví se o mně, že jsem gurmán – kromě kuřat si rád pochutnám i na velkých tučných švábech. Jsem také velký milovník, mimo své ženy Mňau, se kterou jsme hrdí rodiče několika potomků, miluji krabice všech velikostí a tvarů. Kde jinde se kočka vyspí lépe, že? A já spím velmi rád! Karakal Karel

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo