Káně Harrisova

Parabuteo unicinctus / Harris’s hawk

iucn-LC2

Řád: dravci
Čeleď: jestřábovití
Výskyt: Střední a jižní Amerika
Biotop: savany a aridní (vyprahlé) oblasti

Potrava: ptáci a obratlovci přiměřené velikosti
Rozměry: délka těla: 50–55 cm, rozpětí křídel 92–121 cm
Hmotnost: 725–1000 g
Rozmnožování: inkubace vajec 33–36 dní, 2–4 vejce
Délka života: 15–20

 

Zajímavosti:

  • Samice je větší než samec.
  • Je to jeden ze sociálně žijících dravců sdružujících se do skupin, kde má hlavní slovo alfa samice.
  • Ve skupinách i loví.
  • Pro svou inteligenci je často využíván v sokolnictví
  • Tento druh běžně hnízdí na kaktusech, konkrétně na kaktusech rodu Carnegiea.
  • Svá mláďata rodiče dokrmují po dobu 6 týdnů.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči káněte Harrisova a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd! Také si můžete vyzkoušet, jaké to je být na chvíli opravdovým sokolníkem!

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo