Kakadu havraní

Calyptorhynchus banksii / Red-tailed black cockatoo

iucn-LC2

Řád: papoušci
Čeleď: kakaduovití
Výskyt: Austrálie
Biotop: eukalyptové lesy u vodních toků

Potrava: ořechy, semena a plody rostlin
Rozměry: délka: 60 cm
Hmotnost: 550–800 g
Rozmnožování: 1–2 vejce
Délka života: 45–50 let

 

Zajímavosti:

  • Je to jeden z největších zástupců svého druhu, do kterého patří 22 kakadu. Většina z nich je bílá, všichni mají typickou chocholku.
  • Jsou to společenští ptáci, v přírodě vytváří hejna, která se rozdělují jen v období rozmnožování.
  • V zajetí se dají ochočit a také se dokáží naučit mluvit.
  • Jsou velmi chytří a je potřeba například používat složitější mechanismy při zavírání klecí.
  • Hnízdí v dutinách eukalyptů.
  • Nejmenším papouškem mezi kakadu je korela chocholatá, největší je kakadu palmový.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči kakadu havraních a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd!

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo