Emu hnědý

Dromaius novaehollandiae / Emu

iucn-LC2

Řád: kasuáři
Čeleď: emuovití
Výskyt: Austrálie
Biotop: řídké lesy a buše

Potrava: semena, byliny, ovoce a hmyz
Rozměry: výška 150–190 cm
Hmotnost: 30–55 kg
Rozmnožování: 5–15 vajec
Délka života: 5–10 let

 

Zajímavosti:

  • Emu je největší původní ptačí druh Austrálie a druhý největší nelétavý pták na světě.
  • Žije v malých skupinkách.
  • Samec staví na zemi mělké hnízdo o průměru 1–2 metry, vystele ho větvičkami, trávou či listím. Samice do něj kladou svá tmavě zelená vejce o která se samec stará 8 týdnů. Po celé toto období žije pouze ze svých tukových zásob.
  • Na rozdíl od nandu a pštrosů dvouprstých má emu zakrnělá křídla, která jsou dlouhá jen 10 cm.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči emu hnědého a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd!

 

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo