Chameleon obrovský

Furcifer oustaleti / Malagasy giant chameleon

iucn-LC2

Řád: ještěři
Čeleď: chameleonovití
Výskyt: Madagaskar
Biotop: světlé lesy i otevřená území

Potrava: létající hmyz, drobní obratlovci
Rozměry: délka: až 80 cm
Hmotnost: –
Rozmnožování: 40–70 vajec
Délka života: 5 let

 

Zajímavosti:

  • Patří mezi největší chamaleony na světě.
  • Je velmi přizpůsobivý. V přírodě bývá na keřích v otevřené krajině i v korunách stromů ve výšce okolo 8–10 m.
  • U tohoto druhu je dobře patrný pohlavní dimorfismus. Samec je větší a hnědý s tmavou hlavou, samice je světle zelená.
  • Když je samice gravidní, má na sobě červené pruhy.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči chameleonů obrovských a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd! Také si můžete chameleona osobně nakrmit, nebo ho pozvat k sobě do školy, kde pro děti udělá naučnou přednášku :)

 

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo