Andulka vlnkovaná

Melopsittacus undulatus / Budgerigar

iucn-LC2

Řád: papoušci
Čeleď: papouškovití
Výskyt: Austrálie
Biotop: suché křovinaté oblasti a lesy

Potrava: směs drobných travních semen
Rozměry: délka: 18 cm
Hmotnost: 25 g
Rozmnožování: 4–6 vajec
Délka života: 8 let

 

Zajímavosti:

  • V přírodě žije ve velkých hejnech o stovkách jedinců.
  • Na rozdíl od domestikovaných andulek, které mohou být různě barevné, jsou divoce žijící vždy zelené, tváře mají žluté a ocas modrý. Svrchní těla je příčně černožlutě proužkovaná, což jim poskytuje kamufláž při sběru potravy v přízemní vegetaci.
  • Pohlaví dospělých andulek lze rozeznat podle ozobí, tedy měkkého okolí nosních dírek nad zobáčkem. Běžně je u samce modré a u samice bílé, později hnědé.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči andulek a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd!

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo