Alexandr velký

Psittacula eupatria / Alexandrine parakeet

iucn-NT2

Řád: papoušci
Čeleď: papouškovití
Výskyt: původně Indie a JV Asie
Biotop: křoviny, polopouště, lesy

Potrava: trávy, okus keřů, výhonky
Rozměry: délka: 56–62 cm
Hmotnost: 200–260 g
Rozmnožování: 2–4 vejce
Délka života: 30 let

 

Zajímavosti:

  • Je největším zástupcem druhu alexandr.
  • Jméno dostal po Alexandru Velikém, který je z Paňdžábu dovezl do evropských a středomořských států, kde si je oblíbily královské rodiny.
  • Dodnes je oblíbený v soukromých chovech, kde je v několika barevných mutacích: žluté, modré a bílé.
  • V dospělosti má samec kolem krku černo-oranžový pruh.
  • Dobře si hlídají své teritorium a neradi jej sdílí s dalšími papoušky. Vyznačují si ho hlasitým voláním.

Staňte se sponzory či adoptivními rodiči alexandrů a podpořte jejich úspěšný chov v Zooparku Zájezd!

 

 

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Středočeský-kraj-Logo